rahanarvolaskuri.fi logo
Search
Close this search box.

IBAN laskuri

Rahanarvolaskuri
IBAN laskuri​
IBAN-muotoinen tilinumero on nykypäivänä Suomessakin ainoa hyväksytty tilinumeron muoto. Vanhan tilinumeron muuntaminen tähän muotoon saattaa kuitenkin askarruttaa monia. Helppo ratkaisu on IBAN-laskuri, joka tekee työn puolestasi. Tässä kirjoituksessa kerromme lisää IBAN-numerosta sekä siitä, miten IBAN-laskuri toimii.

Mikä on IBAN?

Jos omistat pankkitilin, olet kuullut IBAN-numerosta. IBAN tarkoittaa kansainvälistä pankkitilinumeroa (”International Bank Account Number”) ja se on yksilöllinen tunniste, jota käytetään tunnistamaan pankkitilit ympäri maailmaa.

IBAN on standardoitu, kansainvälisesti tunnustettu koodi, joka tunnistaa tietyn pankkitilin. Se koostuu enintään 32 aakkosnumeerisesta merkistä (kirjaimista ja numeroista). Suomessa IBAN on aina 18 merkkiä pitkä. IBAN-laskuri toimii muiden rahalaskurien tapaan nopeasti ja helposti, muuntaen vanhan tilinumeron IBAN-muotoon.

IBAN-tunnukset on suunniteltu helpottamaan kansainvälistä pankkitoimintaa tarjoamalla helpon tavan tunnistaa tilit eri maissa. Niiden taustalla on ajatus, että niitä voidaan käyttää aivan kuten mitä tahansa muuta tilinumeroa samassa maassa – tilinhaltijan asuinpaikasta tai pankeista riippumatta. Täten myös puutteellisin tiedoin varustettujen maksujen epäonnistuminen väheni.

IBAN-numerot toimivat vakiomuotoisina kaikille pankkitileille eri maissa ja eri alueilla. Esimerkiksi kaikki Euroopan unionin maat käyttävät samaa muotoa IBAN-numeroissaan – se koostuu kahdesta kirjaimesta (maakoodi) ja kahdesta numerosta (tarkiste), joita seuraa enintään 28 numeron mittainen tilinumero (pituus maasta riippuen). Näin eri maiden pankit voivat helposti tunnistaa, mikä pankkitili kenellekin kuuluu tehdessään kansainvälisiä siirtoja. Se auttaa myös vähentämään virheitä ja petoksia, koska se varmistaa, että kaikki maksut menevät oikealle vastaanottajalle.

IBAN on Suomessakin nykyään ainoa käypä muoto ilmoittaa tilinumero. Virallinen siirtymäaika tähän tilinumeron muotoon päättyi vuoden 2010 lopussa, eli IBAN-numeroon ovat varmasti jo kaikki käyttäjätkin ehtineet tottua.

Mitä IBAN laskuri tekee?

IBAN-laskuri muuntaa vanhassa muodossa olevan suomalaisen tilinumeron nykyaikaiseen IBAN-muotoon. Laskureita tarjoavat monet eri tahot, mukaan lukien pankkien omat sivut. Vanha tilinumero voidaan laskurista riippuen syöttää väliviivan kanssa tai ilman. Laskuri antaa sitten välittömästi tilinumerosi IBAN-version ja usein samalla myös pankkisi BIC-koodin. Tilinumeroiden muuntaminen onkin siis laskurin avulla varsin helppo, nopea ja tarkka tehdä.

Vanhoja BBAN-muotoisia tilinumeroja ei enää Suomessakaan käytetä. Jotkin pankit muuntavat tässä muodossa olevan osoitteen maksua tehdessä automaattisesti IBAN-muotoon, jolloin laskurille ei ole tarvetta. Kaikki pankit eivät kuitenkaan näin tee, vaan oikea muoto täytyy olla tiedossa. Myös erilaisia lomakkeita täyttäessä ilmoitetun tilinumeron tulisi aina olla juuri IBAN-muodossa, jotta rahat osataan lähettää varmasti oikeaan osoitteeseen. Näissä tapauksissa IBAN-laskuri onkin vallan tarpeellinen apuväline.

Mitä IBAN laskuri tekee?​

Suomalaisten pankkien BIC-koodit

Suomessa toimii lähes parikymmentä eri pankkia. Näillä kaikilla on oma BIC-koodinsa, joka on pankin yksilöivä tunniste. Lyhenne BIC tuleekin englanninkielisestä termistä ”Bank Identifier Code”. Tämä koodi tunnetaan myös nimellä SWIFT-osoite, sillä SWIFT (”Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication”) pitää yllä pankkien listaa, jossa kaikilla pankeilla on oma koodinsa.

BIC-koodia tarvitaan aina IBAN-numeron kaveriksi, kun tehdään tilisiirtoja EU-maihin ja tiettyihin muihin maihin. Tässä Suomen pankkien BIC-tunnukset:

 • Aktia: HELSFIHH
 • Bigbank: BIGKFIH1
 • Citibank: CITIFIHX
 • Danske Bank: DABAFIHH
 • Danske Bank: DABAFIHX
 • DnB NOR Bank: DNBAFIHX
 • Handelsbanken: HANDFIHH
 • Holvi: HOLVFIHH
 • Nordea: NDEAFIHH
 • OmaSp: OMASP
 • Osuuspankki: OKOYFIHH
 • POP Pankki: POPFFI22
 • S-Pankki: SBANFIHH
 • SEB: ESSEFIHX
 • Swedbank: SWEDFIHH
 • Säästöpankki: ITELFIHH

Ålandsbanken: AABAFI22

IBAN

IBAN laskuri tekee tilinumeroiden muunnoksista helppoja

IBAN-laskurin avulla päätään ei tarvitse vaivata tilinumeroiden muuntamisen kanssa. Työkalu hoitaa vanhan tilinumeron oikeaan, nykyaikaiseen muotoonsa käden käänteessä. Vaikka IBAN onkin nykyään ainoa käytössä oleva muoto tilinumeroiden ilmoittamiseen, voi joskus tulla eteen tilanne, jossa tiedossa on vain vanhaa mallia edustava numero. Tällöin IBAN-laskuri tulee tarpeeseen!