Korkolaskuri

Rahanarvolaskuri

Sisällysluettelo

Korkolaskuri

Korkolaskuri on erittäin hyödyllinen työkalu niille, jotka haluavat laskea lainan kustannukset tietyllä laina-ajalla. Se auttaa esimerkiksi selvittämään lainan kokonaiskustannukset omille luottokortin kautta tehdyille ostoksille tai pikavipeille, mutta myös suuremmille lainoille, kuten auto- tai asuntolainalle. Sen avulla voit siis tehokkaasti vertailla eri lainoja ja löytää kaikkein edullisimman vaihtoehdon. Syötät laskuriin vain lainan määrän, laina-ajan, korkoprosentin ja mahdolliset muut kulut. Tämän jälkeen laskuri antaa sinulle arvion lainan kustannuksista ja korkojen kokonaismäärästä.

Mikä on korkolaskuri ja miksi se on hyödyllinen?

Korkolaskuri on netissä toimiva työväline, jonka avulla voit laskea helposti lainan korot ilman monimutkaisia kaavoja tai laskutoimituksia. Se säästää aikaa, ja lisäksi se vähentää riskiä saada virheellinen lopputulos. Erityisen hyödyllinen se on silloin, kun haluaa vertailla eri lainoja ja niiden kuluja keskenään, jotta löytää juuri itselle sopivan ja edullisimman lainan. Se auttaa myös suunnittelemaan omaa budjettia, kun tietää, millaiset kokonaiskustannukset lainalle lopulta tulee.

Työkalut lainan suunnittelun tueksi

Korkolaskurin lisäksi lainan suunnittelussa on hyvä hyödyntää myös muita työkaluja, kuten lainalaskuria ja viivästyskorkolaskuria. Lainalaskuri laskee tarkemmat lainan kokonaiskustannukset sen mukaan, kuinka pitkän laina-ajan ottaa. Viivästyskorkolaskuri puolestaan kertoo, kuinka paljon viivästyskorkoa joudut maksamaan, mikäli maksat lainasi maksuerän myöhässä. Myös ikälaskuri on hyödyllinen työkalu, sillä se auttaa arvioimaan, kuinka vanha olet silloin, kun lainasi on maksettu pois kokonaisuudessaan.

Vinkkejä korkolaskurin käyttöön

Kuinka korkolaskuri sitten toimii parhaiten, ja miten sitä voi hyödyntää? Tässä on parhaat vinkkimme sen käyttöön:

  • Syötä mahdollisimman realistiset korot, jotta saat luotettavan tuloksen.

  • Kokeile eri skenaarioita vaihtamalla korkoprosenttia ja laina-aikaa nähdäksesi, miten ne vaikuttavat kustannuksiin.

  • Muista myös lisätä mahdolliset palvelumaksut ja muut kulut, jotka voivat nostaa todellista vuosikorkoa.

  • Vertaa eri pankkien ja rahoituslaitosten tarjouksia löytääksesi edullisimman ja parhaimman vaihtoehdon.

  • Tarkista lainan kustannukset aika ajoin, sillä korkotasot voivat muuttua.

Lainan kokonaiskulut ja laina-ajan vaikutus kustannuksiin

Lainan kokonaiskulut muodostuvat useammasta eri asiasta, kuten pääomasta, koroista sekä muista mahdollisista kuluista, joihin lukeutuvat esimerkiksi tilinhoito- ja järjestelypalkkiot. Myös laina-ajan pituus vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka paljon lainasta tulee lopulta maksaa takaisin. Pidempi laina-aika pienentää kuukausierää, mutta samalla se kasvattaa korkokuluja. Lyhyt laina-aika puolestaan tarkoittaa suurempia kuukausieriä, mutta kokonaiskustannukset pysyvät pienempinä.

Korkolaskuri

Miten lainan korko määritellään ja lasketaan?

Lainan korko koostuu aina viitekorosta ja pankin marginaalista. Viitekorko voi olla esimerkiksi Euribor, joka seuraa markkinoiden korkotason muutoksia jatkuvasti, ja marginaali on puolestaan pankin oma kate. Lainan korko lasketaan aina prosenttiosuutena jäljellä olevan lainan määrästä. Helpoin tapa laskea vuosikorko on kertomalla lainan määrä korkoprosentilla. Laskurilla voit helposti laskea sen ilman, että sinun tarvitsee tehdä päässälaskutoimituksia.

Asuntolainan takaisinmaksun eri vaihtoehdot

Asuntolainaa on mahdollista maksaa takaisin useammalla eri tavalla. Niistä yleisimmät tavat ovat annuiteetti, tasalyhennys ja kiinteä tasaerä. Annuiteettilainassa lainan kuukausierä pysyy aina samana, mutta koron ja lyhennyksen suhde muuttuu laina-ajan kuluessa. Tasalyhennyksessä lyhennys on aina yhtä suuri, mutta lainan korko pienenee, mikä puolestaan vähentää kuukausierän määrää ajan kuluessa. Kiinteä tasaerä puolestaan pysyy saman suuruisena koko laina-ajan, mutta laina-aika voi vaihdella sen mukaan, miten korot muuttuvat.

Korkolaskurin hyödyt ja käyttötarkoitukset arjessa

Korkolaskuri on hyvä apuväline monessa arkisessa asiassa. Sen avulla voit esimerkiksi arvioida, kuinka paljon korkoa kertyy luottokorttilainoista, osamaksuista tai pikavipeistä. Lisäksi se auttaa sinua tekemään parempia lainapäätöksiä, suunnittelemaan budjettia ja tekemään esimerkiksi säästösuunnitelmaa kun näet, kuinka paljon säästösi kasvavat tietyn korkoprosentin tai sijoitustuoton avulla.

Korkoa korolle -ilmiö ja sen merkitys säästämisessä

Korkoa korolle -ilmiö on yksi kaikkein mielenkiintoisimmista ilmiöistä säästämisessä ja sijoittamisessa. Sitä voi olla hieman vaikea hahmottaa, mutta idea on hyvin yksinkertainen. Kun omat säästetyt varat tuottavat korkoa, seuraavana vuonna korko lasketaan sekä alkuperäisestä pääomasta että jo kertyneistä koroista. Korkoa alkaa siis kasvamaan jo saadulle korkotuotolle. Se siis vauhdittaa oman varallisuuden kasvua pidemmällä aikavälillä, jos vain malttaa pitää omat varat samassa paikassa.

Korkoa korolle -ilmiö voi moninkertaistaa omien sijoitusten arvon, vaikka ei pystyisikään laittamaan kuukausittain kovin suurta summaa säästöön. Tämä kuitenkin tapahtuu vain silloin, jos säästäjä on pitkäjänteinen.

Usein kysytyt kysymykset

Korko lasketaan yleensä kertomalla jäljellä olevan lainan määrä korkoprosentilla ja jakamalla sen maksukausien määrällä. Jos lainaa lyhennetään kuukausittain koron kanssa, vuosikorko jaetaan 12 kuukaudelle, jolloin saadaan selville kuukausittainen korko.

Todellinen vuosikorko kertoo lainan kustannukset vuodessa prosentteina. Se sisältää koron lisäksi myös kaikki lainaan liittyvät kulut, kuten järjestely- ja tilinhoitomaksut. Voit laskea sen helposti korkolaskurin avulla.

Lainan korkomuutokset vaikuttavat normaalisti kuukausierän suuruuteen ja lainan kokonaiskustannuksiin. Jos korko nousee, maksuerät joko kasvavat tai laina-aika pitenee. Jos taas korko laskee, maksuerät pienenevät tai laina lyhenee.